Waarom intermittent fasting niet werkt bij vrouwen

intermittent fasting Feb 28, 2024
intermittent fasting

We zien dat vrouwen vaak heel veel dingen proberen om gewicht te verliezen, waaronder intermittent fasting, maar dat het hun niet lukt om resultaat te boeken. Ondanks de populariteit kan intermittent fasting mogelijk niet de verwachte resultaten opleveren voor iedereen, vooral niet voor vrouwen die worstelen met die vervelende love handles en het verlangen om weer vertrouwen te hebben in hun lichaam. Laten we eens kijken waarom intermittent fasting misschien niet de gouden oplossing is voor elke vrouw die wil afvallen.

Wat is intermittent fasting?


Intermittent fasting houdt in dat je afwisselt tussen periodes van eten en vasten. Hoewel het effectief kan zijn voor sommige individuen, met name mannen, kan de impact op het vrouwelijk lichaam heel anders zijn. Vrouwen zijn van nature gevoeliger voor hormonale schommelingen, waardoor de vastenperiode mogelijk uitdagender en minder effectief is voor gewichtsverlies.
Je wil niet dat je je lichaam nog meer stress bezorgd door te lange periodes niet te eten. 

Hoe kan intermittent fasting wel werken bij vrouwen?


Ondanks de uitdagingen kan intermittent fasting nog steeds werken voor vrouwen, mits het wordt afgestemd op je persoonlijke behoeften. Je wil hiermee niet nog verder je hormonen uit balans brengen en juist zorgen voor het verminderen van bijv insulineresistentie. Het raadplegen van een deskundige hormoontherapeut of hormooncoach, zoals bij My Healthy Habits kan waardevolle inzichten bieden bij het samenstellen van een intermittent fasting plan dat in lijn is met je hormonale balans.

Wil je weten hoe jouw hormonale balans ervoor staat? 
Doe hier de gratis hormoon-scan!



Wanneer kan het wel werken voor vrouwen?


Intermittent fasting kan geschikter zijn voor sommige vrouwen onder specifieke omstandigheden. Degenen met goed gereguleerde hormonen en geen onderliggende insulineresistentie vinden het mogelijk makkelijker om zich aan te passen aan vastenperiodes en hoeven zich hier minder druk om te maken. Daarnaast zien we dat het meest effect wordt bereikt wanneer er naast intermittent fasting ook aandacht geschonken wordt aan andere levensstijlveranderingen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, volwaardige voeding en voldoende slaap.

Daarnaast is het goed om ook tijdens de verschillende fases van je cyclus goed naar je lichaam te luisteren en hier je momenten van eten op aan te passen. 


5 tips voor intermittent fasting bij vrouwen voor meer vetverbranding:

  1. Luister naar je lichaam: Let goed op hoe je lichaam reageert op intermittent fasting. Als je je overdreven vermoeid voelt of hormonale schommelingen ervaart, overweeg dan om je vastenschema aan te passen met tijden die voor jouw werken.
  2. Experimenteer met timing: Vrouwen kunnen verschillende vastenperiodes beter verdragen. Sommigen gedijen misschien met kortere vastenperiodes, terwijl anderen baat kunnen hebben bij een langere vastenperiode. Heb je moeite met afvallen? Dan kan het slim zijn om niet te wachten met eten tot 12 uur.
  3. Inclusief eiwitrijke maaltijden: Het opnemen van eiwitrijke recepten in je eetpatroon kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en spierbehoud te ondersteunen tijdens de vastenperiodes. Koop hier een voedingsplan met 30 recepten voor 5,-
  4. Blijf gehydrateerd: Een goede hydratatie is essentieel, vooral tijdens de vastenperiodes. Kies voor water of kruidenthee om gedurende de dag gehydrateerd te blijven.
  5. Monitor de voortgang in het totale plaatje: In plaats van je alleen te richten op de weegschaal, beoordeel je voortgang op basis van algemeen fitheid, energieniveaus, hormonale schommelingen en veranderingen in je lichaamssamenstelling.



Hoe kan intermittent fasting je wel helpen als vrouw? 


Hoewel intermittent fasting misschien niet de magische oplossing is voor elke vrouw die wil afvallen, kan het begrijpen van de complexiteit ervan en het aanpassen ervan aan individuele behoeften wel zorgen voor resultaat. Door je eerst te focussen op het evenwicht van je hormonen, goed naar je lichaam te luisteren en weloverwogen keuzes te maken, kan intermittent fasting een waardevol hulpmiddel zijn voor je. Onthoud dat het bereiken van je gewenste gewicht een proces is dat meer omvat dan alleen dieetbeperkingen; het gaat erom je lichaam lief te hebben en duurzame levensstijlveranderingen in te voeren.

Doe hier de gratis hormoon-scan!