Afvallen in de overgang: waarom lukt het niet?
Sep 17, 2024De overgang is een uitdagende periode voor veel vrouwen, vooral als het gaat om gewichtsbeheersing. Tijdens deze fase ondergaat het lichaam hormonale veranderingen, waardoor afvallen en gewichtsverlies steeds moeilijker worden. Veel vrouwen merken dat ze aankomen, vooral rond de buik, en dat het verliezen van dit gewicht een strijd kan zijn. Waarom is het zo moeilijk om af te vallen tijdens de overgang, en wat kun je hier tegen doen?
Waarom kom je aan tijdens de overgang?
Veel vrouwen komen aan tijdens de overgang, hier zijn verschillende redenen voor:
1. Hormonale veranderingen: tijdens de overgang dalen je oestrogeenniveaus en dit kan leiden tot een toename van vetopslag, vooral rond de buik. Ook andere hormonen, zoals insuline en cortisol, veranderen tijdens de overgang.
2. Vertraging van de stofwisseling: naarmate we ouder worden, vertraagt de stofwisseling. Dit betekent dat je minder calorieën verbrandt in rust.
3. Slechte slaapkwaliteit: bij veel vrouwen zorgt de overgang ook voor slaapproblemen, dit kan ook weer leiden tot een hormonale disbalans die de eetlust en vetopslag beïnvloedt.
4. Stress en emotionele factoren: omdat hun lichaam verandert raken veel vrouwen tijdens de overgang in de stress en zitten ze niet lekker in hun vel. Verhoogde stressniveaus kunnen leiden tot emotioneel eten en meer trek in ongezonde voeding. Het resultaat? Er komen nog meer kilo’s bij.
Kun je afvallen tijdens de overgang?
Met al die hormonale veranderingen kan het soms bijna onmogelijk voelen om af te vallen tijdens de overgang. Toch is het mogelijk. Je kunt afvallen tijdens de overgang, het is waarschijnlijk alleen iets uitdagender dan op jongere leeftijd. De sleutel ligt in het aanpassen van je levensstijl aan de veranderingen in je lichaam. Dit betekent niet alleen veranderingen in je dieet of extra bewegen, maar ook aandacht voor slaap en stress management. Met de juiste aanpak (en een beetje geduld) is gewichtsverlies tijdens de overgang zeker mogelijk.
Het begrijpen van de hormonale verandering in je lichaam is essentieel voor het effectief afvallen tijdens de overgang. Door het bevorderen van jouw hormonale balans, kun je de opslag van vet tijdens de overgang verminderen. Wil je weten of jouw hormonen in balans zijn? Doe hier de gratis hormoon-scan!
Wat kun je beter niet eten in de overgang?
Zijn er dan ook dingen die je beter niet kunt eten in de overgang, zodat je je gewicht onder controle krijgt? Ja zeker, deze zijn bijvoorbeeld:
- Transvetten: deze ongezonde vetten vind je vaak terug in gefrituurd voedsel en sommige margarines. Deze kun je beter laten staan omdat transvetten ontstekingen bevorderen en de vetopslag verhogen.
- Suikerhoudende dranken: frisdranken en gezoete thee kunnen bijdragen aan gewichtstoename zonder dat ze je echt vol laten voelen.
- Alcohol: het is niet voor niets dat ze zeggen “geniet, maar drink met mate”. Alcoholische dranken bevatten namelijk veel calorieën en kunnen ook de hormoonbalans verstoren.
- Geraffineerde koolhydraten: deze koolhydraten zijn terug te vinden in bijvoorbeeld wit brood of rijst. Ze kunnen snel je bloedsuikerspiegel laten stijgen en daarna weer dalen, dit leidt tot honger en overeten.
Wat is het beste voedingspatroon in de overgang?
Bij My Healthy Habits geloven we niet in strenge diëten en honger lijden. Wij geloven dat het beste dieet tijdens de overgang er een is die je helpt om je hormonen in balans te houden, je stofwisseling te ondersteunen en je gezondheid te bevorderen. Eet daarom volwaardige voeding, kies voor een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten zoals die in noten, zaden en vis. Kies in plaats van geraffineerde koolhydraten zoals die in wit brood, voor complexe koolhydraten zoals quinoa, zoete aardappelen en volkoren producten. Een voorbeeld: Stel je voor dat je dezelfde hoeveelheid brood eet: bij wit brood zal je snel weer honger krijgen, waardoor je gaat overeten en bij volkoren brood niet. Waar kies jij voor?
Naast volwaardige voeding is het ook belangrijk om voldoende water te drinken. Zo blijf je gehydrateerd en ondersteun je je stofwisseling.
Hoe kom je van buikvet af in de overgang?
Nu denk je misschien: maar moet ik niet juist mager eten, en streng diëten om dat extra buikvet tijdens de overgang aan te pakken? Het korte antwoord hierop is: nee. Buikvet kan bijzonder hardnekkig zijn tijdens de overgang, dat zijn we met je eens. Maar met de juiste aanpak is het echt mogelijk om het te verminderen. Zoals eerder genoemd in deze blog ligt de sleutel niet in streng diëten maar in het aanpassen van je levensstijl aan de veranderingen in je lichaam. Dit betekent niet alleen veranderingen in je dieet of extra bewegen, maar ook aandacht voor slaap en stress management. Wist je bijvoorbeeld dat slaaptekort kan leiden tot een hormonale disbalans die gewichtstoename bevordert? Zorg daarom voor 7-8 uur slaap per nacht. En wist je dat stress kan leiden tot verhoogde niveaus van het cortisol-hormoon? Dit draagt bij aan buikvet. Probeer stress te verminderen door middel van yoga, meditatie of andere ontspanningstechnieken.
Weet je niet hoe je jouw hormonen in balans kunt brengen?
Meld je dan aan voor onze gratis masterclass! Ontdek de vier belangrijkste hormonen die je in balans moet brengen om blijvend af te vallen, zonder ooit weer op dieet te gaan.